English version
 
 
 
 
Csipke Camp 2012
Csipke Camp 2012
Rhythm Addiction - USA Concert tour 2008
Rhythm Addiction
Őrkőiek Budapesten
Őrkőiek Budapesten
Táncház muzsika Mezőségről
Táncház muzsika Mezőségről
Gazsa Band live in USA
Gazsa Band live in USA
Budapesttől ... Kommandóig
Budapesttől ... Kommandóig
Gázsa: Erdélyi népzene
Gázsa: Erdélyi népzene
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Bodzafa együttes: a "Panek Katié"
Budapest Táncegyüttes: Csárdás!
Budapest Táncegyüttes: Csipkerózsika
 
 
 

Harminc éve kezdődött
Stanik Bence, Magyar Szó, 2006. február 18.

Egy találkozásra, egy éjszakányi együtt szórakozásra gyűltek össze szombaton az egykori és mai kolozsvári táncházasok.

30 éves a kolozsvári táncház

A harminc évvel ezelőtti indulás óta folyamatosan van néptáncos közösség Kolozsváron, még ha a táncház megszervezése sokszor megoldhatatlannak tűnő akadályokba ütközött.

Délelőtt gyermekzsivajtól volt hangos a Tranzit Ház, Palocsay Kata vezetésével táncoltak és játszottak a kicsik, az egyik asztalnál zöldségekből állatfigurákat formáltak. Délben kezdődött a kerekasztal-beszélgetés a táncház múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A Tranzit Caféban majdnem a teljes harminc évvel ezelőtti generáció gyűlt össze, régi összemosolygásokra emlékezni és kideríteni, vajon miért nincs ma táncház Kolozsváron, a mozgalom erdélyi vonalának kiindulópontjában. Pávai István népzenekutató moderálta a beszélgetést, vitaindítójában röviden a régi időkről, majd a jelen gondjairól beszélt: van-e lehetősége a népi kultúrának arra, hogy beépüljön a széles társadalom hétköznapjaiba, vagy megmarad a jelenlegi szűk kör szórakozásának? - tette fel a kérdést a budapesti Hagyományok Házában található folklórdokumentációs központ vezetője.

A majdnem két órás beszélgetésen kiderült, mi minden akadályozza a táncházakat: a globalizálódó társadalom, a közösségek szétesése, népzenészhiány, igénytelenség. Könczei Árpád, aki annak idején Kallós Zoltánnal a táncház motorja volt, a népzenészképzés hiányában látja a probléma forrását. Ezért nincs harminc év alatt előrelépés - fogalmazott a koreográfus-zeneszerző, aki a magyar tévéadás népzenei témájú műsorának is irányítója. Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója elmondta, náluk, Sepsiszentgyörgyön szabadon működő táncház van, amelyet nemcsak az együttes tagjai, hanem sok más fiatal látogat. Megfér a táncház a tánccsoport mellett - tudatta a jelenlevőkkel a Romániai Néptánc Egyesület vezetője.

Pozsony Ferenc, a kolozsvári néprajz szaktanára üdvözölte az erdélyi népzene és néptánc aranycsapatát, majd rávilágított, hogy a táncházmozgalomban erősebb a párkereső motiváció, mint az identitáskereső szándék. Szerinte személyközi konfliktusok is hozzájárulnak ahhoz, hogy nincs táncház Kolozsváron. Both József szerint nagyon sok múlik azon, mire neveljük a csoportba járó fiatalokat, mondta el az Ördögtérgye Néptánccsoport vezetője. Hiába járnak harmincan a próbára, ha a táncházban mégis kevesen állnak fel táncolni, ha kevesen érzik igazán magukénak a népzenét - tette hozzá. A gálaműsoron a táncházat elindító generáció is fellépett kalotaszegi táncokkal a Tranzit Házban felállított színpadon, majd a táncházhoz később csatlakozottak jártak felcsíki táncrendet. Lengyel László (néptáncberkekben Türei Laci) kalotaszegi nótáját együtt énekelte a közönséggel, soraiban sok Magyarországra szakadt, egykori kolozsvári diákkal: "Erdélyország az én hazám, nem német, / Odavágyik az én szívem míg élek..."

Kallós Zoltán népdalcsokra után Panek Kati énekelt Papp Isván Gázsa kísérte. Majd táncház következett, felemlegették a régi történeteket, úgy mulattak, mint annak idején, és megelégedéssel tekingettek a ma is konokul magyarul táncoló és éneklő fiatalabb nemzedékre.

Az eredeti cikk elolvasható a Magyar Szó honlapján.

Vissza a sajtómegjelenésekhez


Laptető   Vissza