English version
 
 
 
 
Csipke Camp 2012
Csipke Camp 2012
Rhythm Addiction - USA Concert tour 2008
Rhythm Addiction
Őrkőiek Budapesten
Őrkőiek Budapesten
Táncház muzsika Mezőségről
Táncház muzsika Mezőségről
Gazsa Band live in USA
Gazsa Band live in USA
Budapesttől ... Kommandóig
Budapesttől ... Kommandóig
Gázsa: Erdélyi népzene
Gázsa: Erdélyi népzene
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Bodzafa együttes: a "Panek Katié"
Budapest Táncegyüttes: Csárdás!
Budapest Táncegyüttes: Csipkerózsika
 
 
 

Harminc éve, csütörtökön
Rostás-Péter Emese, Krónika, 2006. február 16.

Táncházas évforduló Kolozsváron.

Az első táncházat 1977 februárjában tartották Kolozsváron, a bábszínházban. Hogy pontosan hányadikán, nem sikerült kideríteni, csak arra emlékeznek biztosan a jelenlevők, hogy csütörtöki napon történt - mondta el lapunknak Könczei Csongor néprajzkutató, a hétvégi évfordulós ünnepség szervezője. 30 éves a kolozsvári táncház címmel szombaton számos rendezvény várja az érdeklődőket, régi és mai táncházasokat a Tranzit Házban.

30 éves a kolozsvári táncház

A kolozsvári táncház születése tulajdonképpen az erdélyi táncházmozgalom kezdetét is jelenti. Az első táncházban, Kovács Ildikó bábszínházi rendező és Könczei Ádám néprajzkutató szervezésében zeneiskolás diákok és konzervatóriumi hallgatók muzsikáltak, és a táncba elhívtak Kolozsváron dolgozó széki fiatalokat is. Ebből a csapatból alakult meg később a Bodzafa zenekar, a változó felállásból négy alapító tag lesz jelen az évfordulós rendezvényen: Panek Kati, Papp István Gázsa, Kelemen László és Porzsolt Antal. A Bodzafa kettéválásából - szintén '77-ben - jött létre az Ördögszekér zenekar, amelynek egyik alapító tagja, Sepsi Dezső prímás 2005-ben elhunyt. Helyette ezúttal Székely Levente muzsikál Sinkó Andrással és Könczei Árpáddal. A szintén a táncházmozgalom hajnalán alakult Regősök együttest Tóth István és Kostyák Attila képviseli a hétvégi rendezvényen, ahol az 1990 után alakult együttesek közül a Tarisznyás és a Tüske zenekar vesz részt, az Üsztürű zenekar ezúttal nem tehet eleget a szervezők meghívásának.
Az évfordulós ünnepséget szombaton 11 órakor játszóház és aprók tánca nyitja meg, továbbá a kolozsvári táncház 30 évét bemutató fotókiállítás. 12 órakor Pávai István népzenekutató irányításával kerekasztal-beszélgetést tartanak a kolozsvári, illetve erdélyi táncház múltjáról, jelenéről és jövojéről. 18 órától lépnek fel a meghívott zenekarok, továbbá környékbeli néptáncosok, a 20 órakor kezdődő táncházban pedig - az ünnepeltek mellett - Czilika Gyula és zenekara, valamint a magyarlapádi Pirospántlikás együttes is muzsikál.

Az eredeti cikk elolvasható a Krónika honlapján.

Vissza a sajtómegjelenésekhez


Laptető   Vissza