English version
 
 
 
 
Csipke Camp 2012
Csipke Camp 2012
Rhythm Addiction - USA Concert tour 2008
Rhythm Addiction
Őrkőiek Budapesten
Őrkőiek Budapesten
Táncház muzsika Mezőségről
Táncház muzsika Mezőségről
Gazsa Band live in USA
Gazsa Band live in USA
Budapesttől ... Kommandóig
Budapesttől ... Kommandóig
Gázsa: Erdélyi népzene
Gázsa: Erdélyi népzene
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Bodzafa együttes: a "Panek Katié"
Budapest Táncegyüttes: Csárdás!
Budapest Táncegyüttes: Csipkerózsika
 
 
 

25 éves a Bodzafa
KRITIKA - Szabadság (Kolozsvár, Románia) 2002

A Bodzafa egyidôben született az erdélyi táncházmozgalom elindulásával. Alapító tagjuk és énekesük mindvégig Panek Kati. A "hôskorszakban" sorra alakultak az új együttesek, s késôbb, a '80-as évek végén a zenészek nagyrésze külföldön kereste boldogulását. Így sok kiváló zenész megfordult a Bodzafában: Székely Levente, Sepsi Dezsô, Könczei Árpád, Kostyák Alpár, Porzsolt Antal, majd kialakult a végleges csapat: Panek Kati, Papp István Gázsa, Kelemen László és Szalay Zoltán. Táncházat muzsikáltak Kolozsváron, s tanítottak majd minden erdélyi nagyvárosban. S muzsikáltak mindenhol, ahová hívták ôket (táncháztalálkozók, kalákák, különbözô gálaműsorok, rádió, televízió stb).

Elsôk között készítettek lemezeket, köztük azt a magyarózdi nagylemezt, amit a bukaresti Electrecord felkérésére muzsikáltak szalagra. Az Electrecord három napot ígért a felvételek elkészítésére, csak odaérkezésükkor derült ki, hogy az augusztus 23-i felvonulás miatt csupán 3 óra áll a rendelkezésükre. Tudták, hogy ha nem élnek a "lehetôséggel" azokban a bizonytalan idôkben, talán soha többet nem adatik meg nekik lemezre játszani a magyarózdi zenét, így egyszeri nekifutással megcsinálták a felvételt, amilyen bravúrra azóta se kényszerültek sem ôk, sem más erdélyi együttes.

Ez az élmény vagy az azóta is tartó barátságuk tették-e, de ez az együtes nem szűnt meg, annak ellenére, hogy Papp István Gázsa és Kelemen László Magyarországon telepedtek le, Panek Kati és Szalay Zoltán pedig Erdélyben maradtak. Bárhová vetette ôket a sors, a Bodzafások megállták a helyüket, Gázsa jelenleg a Budapest Táncegyüttes prímása, zenekarvezetôje, Kelemen László az Utolsó óra című népzenei gyűjtés óriási munkája után jelenleg a Hagyományok Háza igazgatója. Szalay Zoltán a brassói zenekonzervatórium tanára, a csíkszeredai zeneiskola aligazgatója. Panek Kati pedig 22 éve megszakítatlanul a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze. Amint idôt tudtak szakítani, együtt léptek fel, és 1999 decemberében megjelent Panek Kati és a Bodzafa új CD-je, a Panek Katié címmel, amelyen erdélyi magyar népzenét hallhatunk.

Késôbb Szalay Zoltán elfoglaltságai lehetetlenné tették a további együttműködést, ám ez sem tántorította el a többieket attól, hogy megünnepeljék a Bodzafa 25 éves születésnapját. Két budapesti vendégzenész örömmel tett eleget felkérésüknek, hogy egészítsék ki a csapatot. Balogh Kálmán cimbalmon, Liber Róbert nagybôgôn működik közre. A turné egyetlen támogatója a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. Azok, akik az 1970-es évek végén voltak diákok, egyetemisták, bizonyára úgy ôrzik emlékeik közt a Bodzafát, mint fiatalságuk egy darabját, a bezártságban, kilátástalanságban egy korty friss levegôt, a napi gondok közt egy csepp gondtalanságot. Ôket várjuk a koncertre, s mindazokat, akik most akarnak megismerkedni ezzel a néhány kiváló zenésszel, akik példái lehetnének a kitartásnak s az összetartozásnak. Kolozsváron 2002. november 12-én a Tranzit Házban mutatkozik be az együttes. Jegyek elôvételben a Magyar Operánál vásárolhatók.

Vissza a sajtómegjelenésekhez


Laptető   Vissza