English version
 
 
 
 
Csipke Camp 2012
Csipke Camp 2012
Rhythm Addiction - USA Concert tour 2008
Rhythm Addiction
Őrkőiek Budapesten
Őrkőiek Budapesten
Táncház muzsika Mezőségről
Táncház muzsika Mezőségről
Gazsa Band live in USA
Gazsa Band live in USA
Budapesttől ... Kommandóig
Budapesttől ... Kommandóig
Gázsa: Erdélyi népzene
Gázsa: Erdélyi népzene
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Bodzafa együttes: a "Panek Katié"
Budapest Táncegyüttes: Csárdás!
Budapest Táncegyüttes: Csipkerózsika
 
 
 

Mexikói áldozat Kommandóért
Beszélgetés Papp István Gázsával, a Budapest Táncegyüttes zenekarvezetőjével

INTERJÚ - Krónika napilap (Románia) 2003

Ha meglátnak valahol, rögtön azt kérdezik, nem hegedülsz valamit? Magánemberként nem is tudnak elfogadni semmilyen társaságban, csak ha a hangszer az állam alatt van. Nem szeretem, ha valakinek azért kell hegedülnöm, mert neki kedve van mulatni. Ha valahová azért hívnak, hogy zenéljek, az más, de sajnos, ha születésnapra megyek, akkor is elvárják tolem, hogy muzsikáljak.

Az úttörőkre jellemző, hogy utólag fogalmazódik meg bennük "első fecske" mivoltuk. Az erdélyi táncházmozgalom élcsapatában hogyan érzékelte ezt a folyamatot?

Az osztálytársaimmal kezdtem el annak idején népi muzsikát tanulni, 1977-ben. Az iskola nem támogatott feltétlenül ebben. Az osztályfőnökünk, Guttmann Mihály például lebecsülte ezt a műfajt, olyannyira, hogy a tablónkra nem tétette ki a fényképét. Nem azonosította magát ezzel az osztállyal. Nem helyeselte, hogy egy zeneiskolai tanuló, aki addig a legkifinomultabb hangképzésre törekedett, teljesen nyers hangzásvilágot próbáljon megismerni. Miután tizenegy évig kínlódott velünk a zeneiskola, hogy jó klasszikus hangszereseket képezzen belőlünk, mi parasztzenészekhez jártunk, akik nem is az állukkal tartották a hegedűt: a hasukon fogták, megmarkolták, persze, hogy nem zenéltek olyan "szépen". Most már nevetünk rajta, milyen botor hozzáállás volt ez, de hát el kellett telnie tíz-húsz évnek, amíg elértük, hogy világszerte felnézzenek rá, példaként emlegessék a magyar táncházmozgalmat.

A KISZ eleinte nem ellenezte, de később egyre kevesebb teret adott a hasonló megnyilvánulásoknak. Milyen túlélési formák álltak a rendelkezésére?

Eleinte nem tudták, mi fán terem a táncház. A kifejezés szó szerinti román fordítását - casa dansului popular - látva meg azt hitték, hogy ez valami tánccsoport. Tíz év után döbbentek rá, hogy ez amolyan klubféle, ahol magyarul énekelnek, talán "irredenta" nótákat. Emlékszem, a lemezfelvételeken a magyar és az isten szót kicenzúrázták. Olyan énekekkel készültünk lemezfelvételre, hogy "Magyar fiúk, kezdődik a háború", vagy "Istenem, Istenem, én édes Istenem", amit aztán "anyám, anyámmal" kellett helyettesíteni.

Táncot is tanított - felkérték rá, vagy saját indíttatásra kezdte el?

Az osztálytársaim úgy gondolták, mivel félig paraszti származású vagyok, biztosan több közöm van a népi kultúrához, mint a városi nejlongyerekeknek. Azt hitték, tudok táncolni. A hajlamom tényleg megvolt hozzá, hiszen gyerekkoromban sok mulatságot láttam. Ahogy mondani szokták: "tudsz-e táncolni? - biztosan, csak még nem próbáltam". Kimentem hát falura, utána meg már tanítottam is a legelső táncházban, Kolozsváron. Két hónap alatt rengeteget fejlődtem a szováti lagzikban, csak az öregasszonyokat kértem fel táncolni. A sátor kinn volt az udvaron, a szováti banda muzsikált. A fiatalokkal nem táncoltam, ők benn diszkóztak a házban .Két hónap múlva a tánctanításról leváltott Könczey Árpád - aki átadta a bőgőt nekem. Később brácsás lettem, szeptemberben pedig már hegedültem a Bodzafában.

Ez így elég meredek váltásnak tunik...

Kolozsváron éltünk, illetve Szamosfalván, és az apám házában egyebet sem hallottam, mint, hogy "Jó ebédhez szól a nóta". Nótás kedvű volt az apám, és csak a magyar nótákat hallgatta a rádióban, tele voltunk Lakatos Sándor és népi zenekara lemezekkel. Mikor gyerekkoromban szováti zenét hallottam, azt hittem, román vagy cigányzene. Nem énekeltek hozzá, csak csujogattak rá, táncoltak, és úgy gondoltam, ez egészen biztosan nem magyar. A magyar az, amelyiket apám énekelte.

Azt tartják, a táncház úgy jött létre, hogy a zene, a tánc lekerült a színpadról, és újra lüktetni kezdett az emberek között. Hogyan éli meg, hogy ma elsősorban mégis színpadi zenészként tartják számon?

Nem tudnék már este hattól reggel hatig táncházban muzsikálni. Én a magamét megcsináltam, a rendszerváltás előtti Erdélyben 177-tol 189 decemberéig - mert január elsején eljöttem, ahogy az útlevelet a kezembe kaptam - minden táncházban ingyen muzsikáltam. Még azt sem mondhatják, hogy ha én nem kapok pénzt, nem zenélek. Nem is tudtuk akkor, hogy ezért pénzt lehet kérni. Kolozsváron '77-tol '82-ig a csütörtöki, pénteki, sőt a keddi táncházat is én zenéltem, eljártunk Tordára, Désre Tőkés Lászlónak a parókiájára.

Hogyan lehetne szakaszolni ezt az átmenetet a színpad irányába?

'82-ig nagyon sok zenész volt Kolozsváron, de aztán alig maradtunk. Akkor hívtak el Sepsiszentgyörgyre a Vadrózsák együtteshez, hivatásos zenésznek. Addig egy raktárban dolgoztam, mellette mindennap muzsikáltam. És akkor jött a nagy fordulat: nem tudtam elképzelni, hogy otthagyjam a kolozsvári táncházat. Végül többszöri unszolásra elmentem egy próbajátékra, és beleszerettem Szentgyörgybe, a zenészéletbe. Azóta vagyok hivatásos zenész. A Vadrózsák mellett sokszor zenéltem táncházakban, Szentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában meg Brassóban. A változások után '90-ben először Németországba mentünk, egy év múlva jöttünk vissza Magyarországra, '91-ben a Vasas Táncegyüttesnél, '92-től a Budapest Táncegyüttesnél folytattam. Táncházat már nem vállaltam, nem is kértek fel rá. Nekem itt zenekarom sem volt, '93-ig, akkor alakult meg a Gázsa zenekar. Azok közül, akikkel annak idején elkezdtük - a Regősök, az Ördögszekér, a Barozda együttes tagjai - már mindenki abbahagyta, pályát váltott. Egyedül én csinálom ugyanazt. Panek Kati is csak alkalmanként énekel, ő színésznő. Könczey Árpi is táncol, meg tanít is táncot, de ő a Duna tévénél szerkesztő. Székely Levente Amerikában diplomata, Tóth Pista zenetanár Maglódon.

Kezdetben vala a mezőségi, kalotaszegi, széki táncrend, a rendszerváltás után azonban egyre több tájegység zenéjét "fedezték fel". Hogyan lehetett követni ezt a ritmust?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy képes lennék gömöri vagy galgamenti táncházat tartani. Tudok három-négy csárdást, a stílusjegyeket pedig csak nagyjából ismerem. A legutóbbi CD-n kürti, felvidéki zenével nyitunk, azt a négy-öt dalt addig pofoztuk, amíg olyan lett, ahogyan ott játsszák. Ha hallok egy új dallamot, csak sejtem, hogyan kell játszani, a laikus nem is venné észre, hogy nem abban a stílusban játszom. Mindenesetre jobban érzem az erdélyi zenét. A mai napig is azt játszom a legtöbbet valamennyi albumomon. Egyrészt jobban tudom, másrészt nem szólhat bele senki. Szentségtörés lenne, ha valaki azt mondaná, hogy a magyarszováti Gázsa Pista nem tudja a mezőségi zenét stílusosan játszani.

A Budapest együttesnél nyilván sokféle zenét meg kellett tanulni.

Ez így is van, a Drakula című táncszínházi produkcióhoz például máramarosit kellett játszani, és olténiai román zenét. Megtanultuk videóról az olténiai paraszt hegedűsök meg szaxofonosok játékát. Szentgyörgyön a Háromszékkel az Ábel táncjátékhoz ír dallamokat tanultam meg. Egyszer Atlantic Cityben egy kocsmában ír zenészekkel találkoztam. Mikor megtudták, hogy magyarok vagyunk, kértek, játsszunk valamit, majd feljöttek ők is a színpadra. Én nyomattam azt a két ír dallamot, amit tudtam. Ha két-három dallamot az ember megtanul különböző népek zenéiből, az időnként nagyon jól kamatozik.

A kommandói cigány népzene- és néptánctáborban rendszeresen zenél. Más erdélyi táborokba el szokott látogatni?

A kommandói az egyetlen tábor, ahová eljutok. Tavaly kéthetes mexikói turnét, idén egy krétai fesztivált mondtam le a kommandói tábor miatt. Ötödik éve zenélek ott, a lányom meg táncol. Hallani sem akar róla, hogy valamelyik évben ne menjünk el. Az új CD-m is bizonyítja, mennyire megszerettem Kommandót. Annyira jól érzem ott magam, hogy azt a címet adtam neki: Budapesttől Kommandóig. Zeneutazást akartam érzékeltetni, melynek a végén megérkezünk a táborba.

Ha nem is időutazásra, de milyen valóságos utakra készül a két csapattal?

Most éppen Mexikóba készülök, a Budapest Táncegyüttessel, jövőre meg a Gázsa zenekarral indulunk amerikai turnéra. Amerika nagyon nagy, sokat kell utazni. Üzenem azoknak a zenészeknek, akik esetleg irigyelnének, hogy előre frászom van tőle, a sok hurcolkodástól és vesződéstől. Rengeteg a meló, nincs is annyi pénz benne, a hírnevet pedig elfújja a szél.

Miért megy el egy amerikai, magyar zenét hallgatni?

Mert amerikai magyar. Ezekre a koncertekre csak a magyarok kíváncsiak. Az amerikai amerikaiak inkább az ottani tánctáborokba jönnek. Izgalmasnak találják a magyar táncot és zenét.

És a Távolkelet?

Japán érdekes világ, voltunk ott többször is, Zsuráfszki Zoltán oktatott táncokat. Ott már tudják jól, mi a mezőségi meg a kalotaszegi. Mivel Japánban a férfiak dolgoznak, a táncházba csak nők jöttek, és azok közül is az idősebbek. Elég vicces volt, sok-sok ötven és hetven közötti nénit látni, ahogy táncot tanul.

Ennyi utazás közepette marad-e idő a kísérletezésre? Milyen alkotói szabadságot enged meg a népzene?

Nem improvizálhatok úgy, ahogy azt egy dzsesszzenész teheti... Bár emlékszem, annak idején, mikor a táncházban gyakorlatlan voltam, és már jó ideje játszottuk a palatkai lassú csárdást, egyszer csak lapszuszom lett, nem jutott eszembe semmi. Nem lehetett megállni, ezért elkezdtem valamit, folytattam, aztán kiteljesítettem és lezártam. Ereszkedő dallamot faragtam belole. Olyan boldog lettem, hogy nem vették észre, csak a brácsás és a bőgős nézett nagyokat, hogy aztán még kétszer is elhúztam.
Egyszer, Udvarhelyen, Bokor Imrével másfél órás mezőségit húztunk, tulajdonképpen dacból. A táncháztalálkozó gálamusora után már a kocsmában söröztünk, amikor ránk találtak, és mindenki mezőségit akart. Nem hagyták, hogy megigyuk a sörünket. Na, mondtam, mezőségi? Akkor jó! És másfél órán keresztül húztuk. Azóta már sok táncházban vannak ilyen órás táncrendek. De az volt az első.

Van-e csend az életében?

Nem hallgatok népzenét a kocsiban, inkább a Bartók rádióban keresek valami könnyű komoly muzsikát. Tavaly először nyaraltunk a családdal, elmentünk Horvátországba. Autórádió nem létezett, egy hétig semmilyen zenét nem hallgattunk, csak a tengert. De mikor hazajöttem, valósággal viszketett az ujjam, annyira kívántam a hangszert. Különben soha nem szakadtam el a klasszikus zenétől, vagy a fiatalságom rockzenéjétől. Emlékszem, réges-régen Székely Levente és Kostyák Alpár eljött hozzánk próbálni, én meg úgy felejtettem a lemezjátszót, éppen a Bumm szólt, az LGT-től. Lefitymálóan fogadták, hogy én ilyesmit hallgatok, mikor csak Icsánt kellene hallgatni. Nekem idegen ez a megközelítés, soha nem akartam ennyire 'bigott' lenni.
Rostás-Péter Emese

Papp István Gázsa
Kolozsváron született 1959-ben, itt végezte a zenelíceumot 1978-ban. A Bodzafa együttes tagjaként vált ismertté, 1982 és 1989 között a sepsiszentgyörgyi Vadrózsák népi együttesének hegedűse volt. Ma a Budapest Táncegyüttes zenekarvezetője, a Gázsa zenekar prímása. Két önálló album tulajdonosa, több mint tíz másik albumon működött közre.

Vissza a sajtómegjelenésekhez


Laptető   Vissza