English version
 
 
 
 
Csipke Camp 2012
Csipke Camp 2012
Rhythm Addiction - USA Concert tour 2008
Rhythm Addiction
Őrkőiek Budapesten
Őrkőiek Budapesten
Táncház muzsika Mezőségről
Táncház muzsika Mezőségről
Gazsa Band live in USA
Gazsa Band live in USA
Budapesttől ... Kommandóig
Budapesttől ... Kommandóig
Gázsa: Erdélyi népzene
Gázsa: Erdélyi népzene
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Bodzafa együttes: a "Panek Katié"
Budapest Táncegyüttes: Csárdás!
Budapest Táncegyüttes: Csipkerózsika
 
 
 

Jövőre Küküllő mente kerül középpontba a szentgyörgyi néptánctalálkozón
Kovács Zsolt, Krónika, 2006. november 14.

„Az elmúlt tíz év leghangulatosabb népzene- és néptánctalálkozója zajlott a hétvégén Sepsiszentgyörgyön” – jelentette ki Deák Gyula. A Háromszék Táncegyüttes igazgatója szerint a rendezvény rengeteg néptánckedvelőt, érdeklődőt vonzott egész Erdélyből. A táncházak és az előadások telt házzal zajlottak, a hajnalig tartó bulikban több mint hatszázan ropták a táncot. Sepsiszentgyörgyön 18. alkalommal találkoztak a profi és amatőr néptáncosok, adatközlők. A találkozó gálaműsorán fellépett a kolozsvári Ördögtérgye néptáncegyüttes, a házigazda Háromszék Táncegyüttes, a Hegedős zenekar és Papp István „Gázsa” Budapestről, valamint Nyitrai Marianna énekes.

A találkozón többórányi hang- és filmfelvétel készült, 22 kalotaszegi adatközlő részvételével. A meghívott hagyományőrzők közül különben néhányan nem tudtak eljönni Sepsiszentgyörgyre. „Egyre nehezebb megmozgatni a még élő hagyományőrzőket. Főként idős emberekről van szó, akik már nem tudják több napra elhagyni otthonukat és a gazdaságot” – magyarázta Deák Gyula.

Az együttes vezetője szerint mára igencsak nehéz a dolga annak, aki hasonló találkozók szervezésére vállalkozik. „A globalizáció felemészti a hagyományokat, ma már egyre kevesebb adatközlőt lehet találni” – jelentette ki. A tervek szerint a Háromszék Táncegyüttes jövő évi népzene- és néptánctalálkozójának középpontjában a Küküllő-menti zene- és tánchagyomány szerepel majd.

Vissza a sajtómegjelenésekhez


Laptető   Vissza