English version
 
 
 
 
Csipke Camp 2012
Csipke Camp 2012
Rhythm Addiction - USA Concert tour 2008
Rhythm Addiction
Őrkőiek Budapesten
Őrkőiek Budapesten
Táncház muzsika Mezőségről
Táncház muzsika Mezőségről
Gazsa Band live in USA
Gazsa Band live in USA
Budapesttől ... Kommandóig
Budapesttől ... Kommandóig
Gázsa: Erdélyi népzene
Gázsa: Erdélyi népzene
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Bodzafa együttes: a "Panek Katié"
Budapest Táncegyüttes: Csárdás!
Budapest Táncegyüttes: Csipkerózsika
 
 
 

XIV. NÉPZENE- ÉS NÉPTÁNCTALÁLKOZÓ - Huszonöt éves a Bodzafa
Kritika - Háromszék (Sepsiszentgyörgy, Románia) 2002

A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes által szervezett XIV. Népzene- és néptánctalálkozó keretében tart jubileumi előadást a huszonöt éves Bodzafa együttes. Elsősorban azokat a jelenlegi negyvenvalahány éveseket várják a szombati sportcsarnokbeli előadásra, akik az 1970-es évek végén voltak diákok, egyetemisták, és bizonyára úgy őrzik emlékeik között a Bodzafát, mint fiatalságuk egy darabját, a bezártságban, kilátástalanságban egy lélegzetvételnyi friss levegőt, a napi gondok között egy csepp gondtalanságot. De várják mindazokat is, akik most kívánnak megismerkedni azzal a néhány kiváló zenésszel, akik példái lehetnének a kitartásnak, összetartozásnak.

Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója, a Bodzafa negyedszázados pályafutását bemutató, a holnapi koncertet felvezető beharangozójában úgy fogalmaz, hogy a Bodzafa egy időben született az erdélyi táncházmozgalom elindulásával. Az általa nevezett ,,hőskorszakban" sorra alakultak az új együttesek, s később, a '80-as évek végén a zenészek nagy hányada külföldön kereste boldogulását. A Bodzafa alapítója és énekese mindvégig Panek Kati, az évek során az együttesben megfordult Székely Levente, Sepsi Dezső, Könczei Árpád, Kostyák Alpár, Porzsolt Antal, majd kialakult a végleges csapat: Panek Kati, Papp István Gázsa, Kelemen László és Szalay Zoltán. Táncházban muzsikáltak Kolozsváron, s tanítottak majdminden erdélyi nagyvárosban. S muzsikáltak mindenhol, ahová hívták őket (táncháztalálkozók, Kalákák, különböző gálaműsorok, rádió-, televízióműsorok stb). Elsők között készítettek lemezeket, köztük azt a magyarózdi nagylemezt, amit a bukaresti Electrecord felkérésére muzsikáltak szalagra.

Bárhová vetette őket a sors, a Bodzafások megállták a helyüket. Papp István Gázsa és Kelemen László Magyarországon telepedett le, Gázsa jelenleg a Budapest Táncegyüttes prímása, zenekarvezető, Kelemen László az Utolsó óra című népzenei gyűjtés óriási munkája után jelenleg a Hagyományok Háza igazgatója. Szalay Zoltán a brassói zenekonzervatórium tanára, a csíkszeredai zeneiskola aligazgatója, Panek Kati pedig 22 éve megszakítatlanul a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze. Amint időt tudtak szakítani, együtt léptek fel, és 1999 decemberében megjelent Panek Kati és a Bodzafa új CD-je, a Panek Katié címmel, melyen erdélyi magyar népzenét hallhatunk. Később Szalay Zoltán elfoglaltságai lehetetlenné tették a további együttműködést, ám ez se tántorította el a többieket, hogy megünnepeljék a Bodzafa 25 éves születésnapját. Két budapesti vendégzenész örömmel tett eleget felkérésüknek, hogy egészítsék ki a csapatot. Erdélyi koncertkörútjukon Balogh Kálmán cimbalmon, Liber Róbert nagybőgőn működik közre. A turné egyetlen támogatója a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma.

Igaz, hogy a XIV. Népzene- és néptánctalálkozó nagy meghívottja, a 25 éves Bodzafa, de ezúttal sem maradnak el a gyermekprogramok, szombaton lesz játszóház és gyermektáncház, tánctanítás korosztályonként, az esti gálaműsoron fellép a balánbányai Ördögborda gyermekegyüttes, a Bodzafa és a Háromszék Táncegyüttes. A mai megnyitón selyei lakodalmas szokásokat mutatnak be, majd táncházba hívják az érdeklődőket. A sepsiszentgyörgyi sportcsarnok két napig a népzene és néptánc otthona, a rendezvény részletes programja lapunk utolsó oldalán olvasható.
(fekete)

Vissza a sajtómegjelenésekhez


Laptető   Vissza