English version
 
 
 
 
Csipke Camp 2012
Csipke Camp 2012
Rhythm Addiction - USA Concert tour 2008
Rhythm Addiction
Őrkőiek Budapesten
Őrkőiek Budapesten
Táncház muzsika Mezőségről
Táncház muzsika Mezőségről
Gazsa Band live in USA
Gazsa Band live in USA
Budapesttől ... Kommandóig
Budapesttől ... Kommandóig
Gázsa: Erdélyi népzene
Gázsa: Erdélyi népzene
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Panek Kati: Ha nem szerettelek volna
Bodzafa együttes: a "Panek Katié"
Budapest Táncegyüttes: Csárdás!
Budapest Táncegyüttes: Csipkerózsika
 
 
 

25 éves a Bodzafa együttes

A tavasszal ünnepeltük az erdélyi táncházmozgalom 25 éves évfordulóját. Negyed évszázad, mely mindannyiunk életében nagyon hamar elrepült, mint ahogy az akkori alapítók zöme is szétrepült a nagyvilágba. Ki-ki járja a maga útját, kinek szakmája lett az akkori "táncházasdi", kinek nem. De mindahányszor adódik egy-egy évfordúló örömmel gyűlünk össze.

Ilyen évfordulóra fújjuk meg ismét a kürtöt, hiszen ha 25 éves az erdélyi táncházmozgalom, akkor ugyanennyi kell legyen a Bodzafa együttes is. Az 1977-ben alakult Bodzafa zenekarában - főleg kezdetben - sokan megfordultak. Tagjai voltak Székely Levente, Sepsi Dezső, Kostyák Alpár, Könczei Árpád, Porzsolt Antal, Papp István Gázsa, Kelemen László és Szalay Zoltán. Alapító tagjuk és énekesük Panek Kati volt.

A táncházmozgalom beindulásakor gombamód szaporodtak a táncházzenekarok. A zenészek gyakran váltogatták egymást a különböző zenekarokban, többen közülük több hangszeren is játszodtak. Akkortájt így volt ez rendjén. A kezdeti alakuló évek után a Bodzafa együttes is letisztult, Panek Kati, Papp István Gázsa, Kelemen László és Szalay Zoltán lettek az alaptagjai.

Az állandó kolozsvári táncházak mellett muzsikáltak mindenhol ahova hívták oket (Táncháztalálkozók, Kalákák, különböző Gálaműsorok, rádio, TV stb.). Két lemezfelvételük is készült, az első 1982-ben közösen a Venyige együttessel. Ezen a bakelit lemezen ördöngösfüzesi és magyarszováti muzsikát hallhatunk. Második lemezük 1986-ban jelent meg Magyarózd népzenei anyagának gyöngyszemeivel. Ha jól emlékszem ez volt az "átkos"-ban az utolsó lemez ami megjelenhetett.

Közben szomorúan kellett tudomásul vennünk, hogy Erdély zenészek nélkül marad. Volt aki disszidált, volt aki áttelepült, egyszerűen eltűnt közülünk a Barozda, elment Székely Levente, Kelemen László, Papp István Gázsa és még sokan mások. Elment egy generáció.

A Bodzafa életében is kényszerszünet állt be. Gázsa néhány évre a sepsiszentgyörgyi Vadrózsákhoz szerződött, de 1990- ben kitelepült, jelenleg a Budapest táncegyüttes prímása, zenekarvezetője. Kelemen László szintén áttelepült Magyarországra, az "Utolsó Óra" című népzenei gyűjtések óriási munkája után, jelenleg a Hagyományok Házának igazgatója. Szalay Zoltán a brassói zenekonzervatórium tanára, a csíkszeredai zeneiskola aligazgatója. Panek Kati szintén Erdélyben maradt és továbbra is a Kolozsvári Magyar Színház színésze.

Gázsa ötlete nyomán, 1997-ben Kolozsváron az erdélyi táncház húszéves évfordulóján tervezték el, hogy újból együtt muzsikáljanak. Azóta több közös fellépésük is volt és 1999 decemberében megjelent Panek Kati és a Bodzafa új Cd-je is a "Panek Katié" címmel, melyen erdélyi magyar népzenét hallhatunk.

A 25 éves évfordulóra azt terveztük, hogy kétnapos megemlékezést tartunk Kolozsváron, melyre meghívnánk minden volt Bodzafás zenészt, de olyan zenekarokat is akikkel az évek során sokat muzsikáltak együtt. Felléptek volna mindazok a táncosok akik annak idején az induló táncházmozgalom alappillérei voltak és terveztük azon fotósok és képzőművészek tárlatmegnyitóját is akik annakidején, szoros kapcsolatban voltak az együttessel. Ezt bővítettük volna mai profi táncosok közreműködésével. Sajnos a támogatások hiánya mindezt nem tette lehetővé. Így most csak egy egyszerű koncertkörútra kerül sor, melyre az együttes két vendégzenészt is meghívott Budapestről, Liber Róbert nagybőgőn, Balogh Kálmán cimbalmon működik közre. A turné egyetlen támogatója a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma. Az előadásokra, melyekre nagy szeretettel várnak mindenkit, a következő program szerint kerül sor: 9.-én, szombaton a sepsiszentgyörgyi Sportcsarnokban a XIV. Népzene- és néptánctalálkozó keretén belül, 10.-én, vasárnap a csíkszeredai József Attila iskola dísztermében, 11.-én, hétfőn a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskola színpadán, végül pedig 12.-én, kedden a kolozsvári Tranzit Házban. A koncertek mindenhol 19 órakor kezdődnek.

Deák Gyula

Budapest, 2002. november 3.

Bodzafa együttes: a Panek Katié

Albumok listája


Laptető   Vissza